Boek review: Big Data geschreven door Tom Breur

Big Data. Er lijkt geen ontkomen meer aan te zijn, iedereen praat en schrijft over deze nieuwste hype. Het is eigenlijk een hype waarvan ik zelf dacht dat ik me daar niet zo druk om hoefde te maken. In de regel volg ik het principe dat als de leveranciers heel hard brullen ik rustig aan de zijlijn blijf staan tot het echt duidelijk wordt of het wat is. Ik laat me in ieder geval niet door leveranciers overtuigen dat ik een early adopter moet worden. Het kost namelijk vaak simpelweg teveel geld en tijd om vroeg in te stappen. Daarnaast heb ik ook ooit eens een overtuigend verhaal gelezen over een IBM principe: always be second.

Het boek. Heel fijn, voor de niet Big Data expert, is dat helder uiteen gezet wordt in begrijpelijk Nederlands wat het verschil is tussen SQL en NoSQL en de impact ervan op Big Data dit inclusief de positionering van Hadoop. Dat scheelt weer een heleboel uitzoek werk. Aan de hand van praktijk voorbeelden wordt duidelijk gemaakt dat Big Data alleen maar waardevol is in de context van “small data” uit je datawarehouse.

Je heb ook een bijzonder type medewerker nodig die aan de slag gaat met Big Data, namelijk de data scientist. Ik had die term al vaker gelezen, maar het is me nu duidelijk geworden dat je een dergelijk persoon nodig heb. In de huidige jonge levensfase van Big Data zal het nog niet eenvoudig zijn om daar goede mensen voor te vinden.

Onderwerpen als sentimentanalyse, long tail marketing, micro targeting komen ruimschoots aanbod en worden verduidelijkt met leuke herkenbare voorbeelden. De voorbeelden komen uit verschillende werelden; van McDonalds, Twitter, Rijkswaterstaat, Politie, naar Call centers.

Er wordt veel verteld over de business case rondom Big Data. Dit is een boeiend hoofdstuk om te lezen. Met name als er verbanden gelegd worden met de theorie van Michel Porter en Treacy & Wiersema. Mocht je weinig tijd hebben om te lezen, pak dan dit hoofdstuk!

Het hoofdstuk over privacy heeft me aan het denken gezet. Er liggen een aantal gevaren op de loer. Enerzijds de veranderende wetgeving (inclusief de verschillen tussen Amerika en Europa) wat neerkomt op een waarschuwing voor de consument en anderzijds hoe denk je als bedrijf straks te dealen tussen privacy en Big Data? Dat zal geen eenvoudige opgave worden.

Het oordeel. Het boek is heerlijk leesbaar geschreven, met sprekende praktijkvoorbeelden. Hierdoor maakt de auteur het thema Big Data concreet en levendig. Het is geen halleluja verhaal over hoe geweldig Big Data wel niet is, en dat is prettig. Leveranciers zijn daar veel beter in om dat te vertellen. De belangrijkste thema’s komen allemaal aanbod, waaronder de thema’s privacy en de business case.

Dat Big Data niet zomaar iets is wat je er even bij gaat doen is wel duidelijk geworden. Dat wist ik eigenlijk al maar fijn dat het weer bevestigd wordt. Laat Big Data a.u.b. geen IT-feestje worden.

Eigenlijk ben ik heel benieuwd naar een opvolger van dit boek over een paar jaar. Hierin kan dan een reflectie gegeven worden op de huidige hoofdstukken. Is Big Data over 5 jaar “mainstream” geworden of doen alleen hele rijke en/of slimme bedrijven nog aan Big Data?

Dus het eindoordeel? Dit bepaal ik op mijn standaard manier: Weet de auteur na het lezen van het boek mijn interesse voor het onderwerp te vergroten? Het antwoord hierop is volmondig ja. Big Data is zeker een trend om goed in de gaten te houden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s